SUOMEN SOTATARVIKKEIDEN VIENTI JEMENIN SODAN OSAPUOLILLE

Suomi on viime vuosien aikana myynyt merkittävän määrän sotatarvikkeita, esimerkiksi kranaatinheittimiä ja miehistönkuljetusvaunuja Jemenissä sotaa käyville Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille. Ainakin Patrian vuonna 2016 Arabiemiraateille myymiä miehistönkuljetusvaunuja käytetään Jemenissä raskailla aseilla varustettuina.

Viimeksi hallitus myönsi Patrialle vientiluvan Arabiemiraatteihin heinäkuussa 2018.

Jemenin sodan kaikkia osapuolia on syytä epäillä sotarikoksista ja vakavista lapsen oikeuksien loukkauksista. Esimerkiksi elokuussa 2018 koululaisia kesäleirille kuljettaneeseen bussiin osunut ilmaisku surmasi kymmeniä lapsia.

Taisteluiden kiihtyminen Hodeidan satamakaupungin ympäristössä on erityisen huolestuttavaa. Taistelut voivat johtaa sataman vahingoittumiseen tai sulkemiseen. Seuraukset olisivat äärimmäisen vakavat, sillä noin 80 prosenttia maan väestöstä on riippuvainen sataman kautta tuoduista tarvikkeista ja avusta. YK on varoittanut siitä, että elintärkeiden tarvikkeiden ja avun tuonnin tyrehtyminen voi johtaa yhteen nykyhistorian pahimpaan nälkäkriisiin.

Suomen pitäisi olla mukana etsimässä ratkaisuja Jemenin tilanteeseen, ei ruokkimassa konfliktia asekaupalla. Me toimitamme vetoomuksen perille puolustusministeri Jussi Niinistölle ja Suomen hallitukselle – nostamme myös kysymyksen Suomen aseviennistä esille tulevissa eduskuntavaaleissa. Yhdessä saamme Jemenin lasten äänen kuuluviin.

Allekirjoita vetoomus ja auta Jemenin lapsia:  www.pelastakaalapset.fi/vetoomus/jemen